2009. augusztus 4., kedd

Antoine de Saint-Exupéry 1944

Erőt kérek a fegyelmezettséghez és mértéktartáshoz, hogy ne csak átfussak az életen, de értelmesen osszam be napjaimat, észleljem a váratlan örömöket és magaslatokat! Őrizz meg attól a naiv hittől, hogy az életben mindennek simán kell mennie! Ajándékozz meg azzal a józan felismeréssel, hogy a nehézségek, kudarcok, sikertelenségek, visszaesések az élet magától adódó ráadásai, amelyek révén növekedünk és érlelődünk! Küldd el hozzám a kellő pillanatban azt, akinek van elegendő bátorsága és szeretete az igazság kimondásához!

Az igazságot az ember nem magának mondja meg, azt mások mondják meg nekünk.

6 megjegyzés:

  1. Ámen.
    Nem vagyok vallásos nem ismerem az imádságokat, ám ez a szöveg engem leginkább a miatyánkra emlékeztet.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes amit írsz, elgondolkodtató.

    VálaszTörlés
  3. Az ember mindig fohászkodik, ha a vágyainak elérésehez önmagát, vagy adódó lehetőségeit kevésnek érzi. Ilyenkor a megszólított az Isten vagy a megnevezetlen transzcendens. A valóságos címzett persze ilyenkor is a másik, esetleg a többi ember. Ha az a fohász esztétizált és általánosan emberi, akkor az már irodalom. Exupéri szavai e körbe tartoznak.
    Érdekes ellenpontja ennek a jelenségnek, amikor az ember a tőle független világról alkotott véleményét valamiféle kinyilatkoztatásként teszi közzé. Az nyilvános imádságok többsége, igy a fenti idézet is, tartalmaz ilyen mozzanatot. Ha ezeket idézzük, azt ugyancsak a kinyilatkoztatás szándékával tesszük.
    Ítélkezni persze, valamiféle istenként ítélkezünk. Nincs is abban semmi különös, hogy a cselekvéseinkben megtestesülő ítéleteinket, rendre imádságnak tűnő kinyilatkoztatásokkal legitimizáljuk.
    A végső cél ugyanis önmagunk megváltása, vagy mdegválttatása...
    Nem vagyunk istenek, csak Isten fiai!
    Meg kell váltanunk önmagunkat, hogy imádhassuk egymást, és meg kell váltanunk másokat, hogy imádhassuk önmagunkat...

    Vagy nem?

    VálaszTörlés
  4. Tényleg érdekes, amit Kuka ír. Egyébként pedig nagyon tetszik ez az ima. Köszönöm, ez ma nekem egy ajándék.

    VálaszTörlés
  5. Kipi, nem, de nem is kell mindenben egyetértenünk.
    Adott egy író halálának a 65. évfordulója. Kerestem tőle egy kevésbé ismert, de érdekes gondolatot. Akinek véleménye van leírja. Ezáltal gazdagít másokat. Ennyi.

    VálaszTörlés
  6. Én azt hiszem Kipinek igaza van. Saját magunkal kéne már végre egyenesbe kerülnünk. Meg hát ez egy irodalmi ima. :-)

    VálaszTörlés