2009. október 20., kedd

GREMINGER JÁNOS 1929 - 2009


A Képes Sport-ban jelent meg 1959-ben.

A magyar sportélet egyik kiemelkedő személyiségét gyászoljuk. Versenyzőként sportága legjobbja, nemzetközi klasszisa volt. Vezetőként sokoldalú szakmai felkészültségével, korrektségével köztiszteletnek örvendett.Barátai, játékostársai „Csőrös” néven szólították a Szegedről elindult sportembert. Tehetsége a Bp. Honvéd később sokszoros bajnokcsapatában bontakozott ki. Az alig 180 centiméter magas kosaras technikai tudásával, különleges irányítókészségével az óriások közül is kiemelkedett. A válogatottban 239 alkalommal játszott. Három olimpián szerepelt, vezéregyénisége volt az 1955-ben Európa-bajnokságot nyert magyar csapatnak, az Európa-válogatottban is szerepelt.Csupaszív, segítőkész, őszinte, szókimondó sportvezetőként előbb sportegyesülete, a Bp. Honvéd módszertani osztályának munkatársa, majd vezetője, végül a klub elnökhelyettese volt. A sporthivatalban főosztályvezető-helyettesként, végül helyettes államtitkárként dolgozott.Négy téli olimpián vezette a magyar csapatot, a MOB tevékeny tagja volt. Versenyzői pályafutása és sportvezetői tevékenysége elismeréseként több magas kitüntetésben részesült.Az utóbbi években lelkes amatőr teniszező volt, a sport, a mozgás, a győzelem éltette. Utolsó mérkőzését sajnos elvesztette.
(mob.hu)

5 megjegyzés:

  1. Sejtettem, hogy lesz róla blogbejegyzésed! Szerintem az egyik legjobb képet Krasznai-Korcz János Célfotó című,sportolókat ábrázó albumában láttam róla.

    VálaszTörlés
  2. Ismerem a képet, egy nagyon jó ötleten alapul ( ez igaz az egész könyvre is )de mint portrét nem tartom annyira jónak őróla, mivel nem a legjellemzőbb arcát mutatja,( ahogy mindenki ismerte, ahogy emlékezni fogunk rá) viszont "új színt sem hoz róla".

    VálaszTörlés
  3. Szomorú! Nagyon szomorú! Fogy az Aranycsapat! Állok, "szondázgatok" s lassan, már nem érek el Senkit!

    Nem rég voltam Zszizsibácsi "vendége" Csepelen.
    Kezembe vehettem az aranyérmét, dedikálta a könyvét, amit nagyon érdemes elolvasni! Szerintem keresd meg!

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom ki lehetsz, de :

    Sajnos, tényleg sorban távoznak.
    Szerencsére a dedikálást megejtettük még a könyvbemutató alkalmával. :)
    Aznap beszéltem vele, tervbe van véve a látogatás is. Így okés ? ;)

    VálaszTörlés