2010. június 14., hétfő

A PAPSÁG ÉVE


Grácián testvér egy a karizmatikus ferences szerzetesek közül.
( Fotó © SFGY 2009 )

Vianney Szent János ( a plébánosok védőszentjének ) égi születésnapján június 19-én zárul a 2009-2010-es időszakra meghirdetett "Papság éve".
Ahogy a hétköznapi kapcsolatainkban is nagy ajándék egy hiteles emberrel megismerkedni, úgy egy hívő ember számára is ajándék egy igazán hiteles pap által vezetett közösségben jelen lenni. Sok támadás éri az egyházat, nyilván nem is ok nélkül. Azonban ha belegondolunk olyan "munkahely" mint a többi, itt is egyes emberek "dolgoznak" mint máshol is. Akik között nyilván vannak erős hivatástudattal bíró lelkiismeretes jó szándékú emberek ( remélhetőleg ők vannak többen ), s vannak olyanok akik végül nem bírnak megfelelni a bizalomnak, s hibáznak. Mindenesetre aki egy kicsit is jobban ismeri a munkájukat, az tudja, hogy az egész napos, teljes embert kívánó elfoglaltságuk nem csak a misézésből áll.
Mindezt csak azért írom az év zárása közeledtével, mert megítélésükben nem szerencsencsés általánosítani, ahogy az élet más területein sem igazságos, ha egy közösséget egy tagjáról ítélünk meg. A médiának persze egyszerűbb, s nagyobb nézettséget hozó ez a megoldás.
Itthon az egyik legnépesebb szerzetesrend a ferencesek. Közvetlenségük, segítőkészségük, s nem utolsó sorban jó humoruk miíatt az emberek "barátok"nak nevezik őket.
Lelkipásztori feladataik mellett, részt vállalnak a fiatalok oktátásában, betegek ápolásában,szegények gondozásában, a kultúrában és a tudományokban is maradandót alkottak.Köztük jelenleg 90 pap szolgál. Sok reménytelennek látszó ügyet karoltak fel s vittek sikerre, a legutóbbi ilyen a gyöngyösi Autista központ megszervezése és fenntartása.

Mami Blue címmel készült filmet ajánlom mindenkinek a figyelmébe, aki szociálisan egy kicsit is érzékeny. http://www.ferencesek.hu/videotar/mami_blue_film

7 megjegyzés:

  1. Szeretem ezt a képet, és bár soha nem találkoztam vele, a képen szereplő embert is. Nekem nem csak azzal van bajom, amivel a médiának. A munkahelyen rosszul tejesítő pap az, aki unalmas - legalább is számomra. Az, aki gyerekeket ver vagy abuzál, arra nekem más szavaim vannak. Nekem a szabályokkal eleve gondjaim vannak. Endre keresztre feszített óvszeres képére gondolok például.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek a bajaiddal, nagyon sok minden a vitatható ( és javítandó ), de ez nem változtat azon, hogy kivétel erősíti a szabályt. Emlékszem Endre képére, nyilván sokaknak egyezik vele a véleménye, de az állásfoglalást nagyban befolyásolják az egyén személyes élményei.

    VálaszTörlés
  3. Csak a képről akarok írni, mert a dolog másik része hosszabb lélegzetű írást igényel, és nem is szívesen megyek bele.
    A kép sokat elmond. A ferences rend indíttatásból fogva talán kívül esik azokon a problémákon, ami abból adódik, hogy elég sokan, s főleg döntési helyzetben lévő emberek igyekeznek összemosni a Hitet a vallással.
    Alapból hőbörögnék a zavaros háttérért, de itt funkciója van. A ferencesek tényleg különleges szellemiségének lélek nyugtató hatása van a képben. A fotó ritkán alkalmas arra, hogy az emberi ragyogást rögzítse, de ez a kép azzal telik meg.

    VálaszTörlés
  4. Timi, János köszönöm, hogy leírtátok a véleményeteket, tudom, hogy a téma kényes vagyis enyhén szólva necces ...
    János, külön köszönet a képről írtakért, igazán öröm nekem ha a képen átjön valamennyi abból az egyéni kisugárzásból, ami különben csak egy személyes találkozásnál szokta megérinteni az embert.

    VálaszTörlés
  5. Tudod Gyöngyi! A ó kép nemcsak tónusaival, vagy színeivel kontrasztos, hanem a tartalmi elemeivel is. :)

    VálaszTörlés
  6. Nézem a címet: Apaság éve. Nézem a képet, egy szerzetest ábrázol. Mi vaan? Ja, de jól tudok olvasni.:D:D

    VálaszTörlés